W okresie 01.04.2019 - 31.03.2022 r. Fundacja "Nadzieja" realizuje projekt "Z NADZIEJĄ będę mistrzem" współfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Projekt "Z NADZIEJĄ będę mistrzem" ma na celu usprawnianie, przywracanie częściowe lub całkowite sprawności, które prowadzi do zwiększenia  samodzielności dzieci niepełnosprawnych, jak również uświadamianie dzieciom, że praca nad sobą, nad swoimi słabościami przybliża do osiągania wymarzonych celów. Warunkiem uczestnictwa w zajęciach rehabilitacyjnych jest posiadanie przez dziecko orzeczenia o niepełnosprawności, które należy dostarczyć do biura Fundacji. W ramach projektu dzieci korzystają z bloków zajęć rehabilitacyjnych. Bloki trwają 9-10 dni (krótsze bloki wynikają z przypadających w tym czasie dni ustawowo wolnych od pracy). W ramach bloku zajęć dzieci korzystają z: hipoterapii, ćwiczeń w sali rehabilitacyjnej (metodami Bobath, Vojty, Domanna, PNF, terapia manualna, elementy integracji sensorycznej, FITS, trójpłaszczyznowa terapia stóp, MNRI, kinesiotaping), terapii pedagogicznej lub terapii w Sali Doświadczania Świata, masażu, dodatkowych zajęć rehabilitacyjnych (terapii czaszkowo-krzyżowej, kinezjologii edukacyjnej, biofeedback, integracji sensorycznej, terapii wad postawy) oraz konsultacji logopedycznych i psychologicznych. Dziecko korzysta z hipoterapii, zajęć w sali rehabilitacyjnej, masażu i terapii w Sali Doświadczania Świata. Dodatkowo dziecko może korzystać z porad psychologa i logopedy. Każdy rodzic/opiekun dziecka korzystającego z bezpłatnej rehabilitacji winien wpłacić kwotę 56 zł za 10 dni, która przeznaczona jest na pokrycie kosztów eksploatacyjnych nie ujętych w programach dofinansowania Fundacji (naprawa sprzętu rehabilitacyjnego, przeglądy techniczne pomieszczeń i wyposażenia, zakup sprzętu gospodarczego i porządkowego, transport, środki do malowania i konserwacji). Aby uzyskać jak najlepsze efekty rehabilitacji każde dziecko powinno skorzystać z min. 5 bloków zajęć rehabilitacyjnych w roku.

Kwi
25, 2019r.

Projekt "Z NADZIEJĄ będę mistrzem"

dodano: 25 kwiecień 19

Z dniem 1.04.2019 r. ruszył nowy projekt finansowany ze środków PFRON "Z NADZIEJĄ będę mistrzem". Projekt będzie realizowany w terminie 1.04.2019 r. do 31.03.2022 r. Projekt "Z NADZIEJĄ będę mistrzem" ma na celu usprawnianie, przywracanie częściowe lub całkowite sprawności, które prowadzi do zwiększenia  samodzielności dzieci niepełnosprawnych, jak również uświadamianie dzieciom, że praca nad sobą, nad swoimi słabościami przybliża do osiągania wymarzonych celów. Warunkiem uczestnictwa w zajęciach rehabilitacyjnych jest posiadanie przez dziecko orzeczenia o niepełnosprawności, które należy dostarczyć do biura Fundacji. W ramach projektu dzieci korzystają z bloków zajęć rehabilitacyjnych. Bloki trwają 9-10 dni (krótsze bloki wynikają z przypadających w tym czasie dni ustawowo wolnych od pracy). W ramach bloku zajęć dzieci korzystają z: hipoterapii, ćwiczeń w sali rehabilitacyjnej (metodami Bobath, Vojty, Domanna, PNF, terapia manualna, elementy integracji sensorycznej, FITS, trójpłaszczyznowa terapia stóp, MNRI, kinesiotaping), terapii pedagogicznej lub terapii w Sali Doświadczania Świata, masażu, dodatkowych zajęć rehabilitacyjnych (terapii czaszkowo-krzyżowej, kinezjologii edukacyjnej, biofeedback, integracji sensorycznej, terapii wad postawy) oraz konsultacji logopedycznych i psychologicznych. Dziecko korzysta z hipoterapii, zajęć w sali rehabilitacyjnej, masażu i terapii w Sali Doświadczania Świata. Dodatkowo dziecko może korzystać z porad psychologa i logopedy. Każdy rodzic/opiekun dziecka korzystającego z bezpłatnej rehabilitacji winien wpłacić kwotę 56 zł za 10 dni, która przeznaczona jest na pokrycie kosztów eksploatacyjnych nie ujętych w programach dofinansowania Fundacji (naprawa sprzętu rehabilitacyjnego, przeglądy techniczne pomieszczeń i wyposażenia, zakup sprzętu gospodarczego i porządkowego, transport, środki do malowania i konserwacji). Aby uzyskać jak najlepsze efekty rehabilitacji każde dziecko powinno skorzystać z min. 5 bloków zajęć rehabilitacyjnych w roku.
Wrz
21, 2017r.

20 lat Fundacji Auchan. Konkurs grantowy.

dodano: 21 wrzesień 17

Wrz
21, 2017r.

Projekt "Mam NADZIEJĘ - będę samodzielny."

dodano: 21 wrzesień 17

Od 1.04.2017 r. do 31.03.2019 r. jest realizowany projekt finansowany ze środków PFRON "Mam NADZIEJĘ - będę samodzielny".