Elżbieta Kossak–Główczewska - hipoterapeuta

Licencjonowany instruktor hipoterapii i rekreacji konnej, technik hodowca koni. Z Fundacją związana od 1996 roku. Cieszy się dużym autorytetem wśród dzieci, a one lubią ją za ciekawe opowieści o końskim świecie. Jej pasją są konie, a zwłaszcza amatorskie rajdy długodystansowe. O koniach wie chyba wszystko i może o nich mówić w nieskończoność.

Do Fundacji trafiła jako instruktor jazdy konnej. Tutaj zapoznała się z hipoterapią i przekonała, że ta metoda bardzo pomaga w rehabilitacji dzieci. Ukończyła wiele kursów i warsztatów, np. Kurs "Podstawy hipoterapii", "Kurs Instruktora Rekreacji Ruchowej ze specjalnością jazda konna", szkolenie w zakresie "Hipoterapii dzieci autystycznych". Uczestniczy w międzynarodowych konferencjach hipoterapeutycznych, a ostatnio w Ogólnopolskiej Konferencji Hipoterapeutycznej "Zdrowie na Końskim Grzbiecie".

Uważa, że hipoterapia przynosi wiele korzyści dzieciom, zarówno w sferze fizycznej, jak i psychicznej , a kontakt z koniem "uskrzydla dziecko" i otwiera je na świat. Jest to terapia ruchem, dotykiem, uruchamiane są wszystkie zmysły. Ponieważ w tym typie zajęć „rządzi” dziecko, wyznaczając własny rytm ćwiczeń i sposób zachowania, Pani Ela stosuje indywidualne podejście do rehabilitacji każdego podopiecznego. Hipoterapię łączy z innymi formami terapii, np. wprowadza kolory, kształty, dźwięki, rozwija więc zdolności poznawcze dziecka, wzbogaca świat jego doznań.

Jest właścicielką konia o imieniu Garfild.